Filmowe pytania o sens życia - Szczepański, Tadeusz (Kwartalnik Filmowy, 2005)
Autor recenzuje książkę Iriny Tatarowej Ergo sum. Poszukiwania sensu istnienia w polskim i radzieckim filmie 1960-1990 (2004). Szczepański zauważa, że autorka podjęła brawurową próbę komparatystyczną, która polega na porównaniu tematycznych wątków egzystencjalnych w utworach najwybitniejszych autorów kinematografii radzieckiej i polskiej w okresie trzech powojennych dekad. Recenzent wskazuje na rozliczne zalety książki, podkreśla erudycyjny charakter argumentacji i rozległość horyzontu intelektualnego autorki, a przyjętą w książce opcję metodologiczną określa neologizmem „filmozofii”.