Uwiedziona przez obraz - Mazierska, Ewa (Kwartalnik Filmowy, 2005)
Autorka opisuje publikację Elżbiety Wiącek na temat twórczości jednego z najwybitniejszych współczesnych reżyserów – Abbasa Kiarostamiego (Filmowe podróże Abbasa Kiarostamiego, 2004). Według recenzentki jest to praca niezwykle rzetelna, podparta ogromną wiedzą, wielowymiarowa, a zarazem spójna. Spójność ta wynika przede wszystkim z konsekwentnie stosowanej perspektywy antropologiczno-historycznej. Koherencję książka ta zawdzięcza również temu, że ma wątek przewodni czy dominujący – tytułowe podróże.