Karol Irzykowski i postawa klerka - Gołębiewska, Maria (Kwartalnik Filmowy, 2005)
Nawiązując do zdefiniowanego przez Juliena Bendę terminu klerk (intelektualista wyznający zasadę niezaangażowania społecznego i politycznego), autorka przygląda się klerkowskim źródłom myśli Karola Irzykowskiego, a także ich echom w pismach Stefana Morawskiego. Gołębiewska twierdzi, że są one szczególnie ciekawe współcześnie, w czasie krytyki ocen czysto estetycznych, kiedy uprawomocnienia ocen estetycznych poszukuje się w zagadnieniach etyki i moralności.