W poszukiwaniu ciągłości. Tradycja w kinematografii i kulturze Afryki Zachodniej - Lubomirska, Renata (Kwartalnik Filmowy, 2004)
Autorka próbuje przedstawić sytuację współczesnego kina Afryki subsaharyjskiej (francuskojęzycznej) w kontekście jego historii, sposobów finansowania, dystrybucji i szkolenia afrykańskich filmowców. Główny temat tekstu koncentruje się jednak wokół znaczenia ustnej tradycji dla tej kinematografii oraz funkcji postaci griota – „opowiadacza” (story-teller), który przechowuje i przekazuje dla następnych pokoleń opowieści i mity tak ważne dla tradycyjnych społeczeństw afrykańskich.