Szef - Rutkowska, Teresa (Kwartalnik Filmowy, 2004)
Niedawno zmarły Profesor Stefan Morawski (1921-2004) był niekwestionowanym międzynarodowym autorytetem w dziedzinie estetyki; był też filozofem idei, kultury i sztuki współczesnej, historykiem i krytykiem sztuki, ogromnym erudytą, redaktorem czasopisma poświęconego sztuce „Polish Art Studies”. Był również akademikiem zawsze ciekawym nowego, nietypowym marksistą, polemikiem i komentatorem postmodernizmu, postacią ogromnie ważną dla Instytutu Sztuki Polskiej Akademii Nauk, jak i wspaniałym człowiekiem oraz intelektualistą.