Malarstwo to pamiętnik, to wypowiedź intymna. Z Jerzym Skarżyńskim rozmawia Iwona Grodź - Grodź, Iwona (Kwartalnik Filmowy, 2004)
Zapis rozmowy z Jerzym Skarżyńskim (1924-2004) – malarzem, scenografem teatralnym i filmowym, twórca ilustracji do książek i komiksów. Grodź pyta Skarżyńskiego m.in. o jego rozumienie surrealizmu, pracę nad scenografią do takich filmów, jak Rękopis znaleziony w Saragossie czy Sanatorium pod Klepsydrą, a także o jego współpracę z Wojciechem Jerzym Hasem. Skarżyński opowiada o roli scenografii w filmie, różnicach między scenografią teatralną i filmową oraz o tym, na ile scenograf jest w stanie zachować swobodę twórczą.