Ostatni romantyk - Duniec, Krystyna (Kwartalnik Filmowy, 2004)
Recenzja dwóch książek poświęconych twórczości jednego z najważniejszych polskich reżyserów: Teatralny świat Andrzeja Wajdy (2003) oraz Filmowy świat Andrzeja Wajdy (2003), w których zgromadzono referaty wygłoszone na międzynarodowej konferencji naukowej Filmowy i teatralny świat Andrzeja Wajdy (25-28 X 2001) zorganizowanej przez Katedrę Teorii Literatury, Teatru i Filmu Uniwersytetu Łódzkiego. Artykuły napisane są z różnych punktów widzenia. Kino Wajdy omawiane jest w kategoriach psychoanalitycznych, antropologicznych, socjologicznych i filozoficznych.