Antropolog patrzy na fotografię - Sulima, Roch (Kwartalnik Filmowy, 2004)
Recenzja książki Sławomira Sikory Fotografia – między dokumentem a symbolem (2004), którą Sulima nazywa pierwszą polską książką o fotografii, a z pewnością pierwszą polską refleksją nad antropologicznymi wymiarami fotografii. Sikora nie zajmuje się fotografią jako całością, a jedynie próbuje zbadać wąską strefę graniczną, w której zdjęcia tracą dosłowność i nabierają metaforycznego wymiaru. Wśród kluczowych pojęć wykorzystywanych w analizie są: pamięć, mit, metafora, symbol, aporia i trauma. Sikora korzysta z różnych dokumentów językowych (W. Benjamin, R. Barthes, J. Berger, P. Auster), filmowych (Blow Up M. Antonioniego, Smoke P. Austera i W. Wanga) i fotograficznych (Another Way of Telling J. Bergera i J. Mohra, Wisconsin Death Trip M. Lesy’ego). Poza innymi kwestiami książka pokazuje wielopoziomową rolę fotografii w kulturze. Sulima podkreśla znaczenie książki w antropologicznej refleksji nad fotografią.