Kultura i doświadczenie audiowizualne - Jelińska, Kinga (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Jelińska omawia książkę Maryli Hopfinger Doświadczenie audiowizualne – antologię tekstów z lat wcześniejszych. Hopfinger stara się zrekonstruować i zanalizować mapę mediów audiowizualnych XX wieku oraz relacje między nimi i ich przemiany. Jelińska podkreśla błyskotliwość myśli autorki, jej próby całościowego ogarnięcia przestrzeni medialnej oraz umiejętność śmiałego stawiania pytań o kształt przyszłej kultury.