Tylko dwie sceny. Wizja galicyjskiego miasteczka w „Sanatorium pod Klepsydrą” Wojciecha Jerzego Hasa - Litka, Piotr (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Piotr Litka próbuje nakreślić specyfikę mitycznego już galicyjskiego żydowskiego miasteczka z tekstów Brunona Schulza, Andrzeja Chciuka, Szołema Alejchema, a przede wszystkim z Sanatorium pod Klepsydrą w reżyserii Wojciecha Jerzego Hasa, będącego nie tylko adaptacją prozy Schulza, ale też, jak twierdzi autor, esejem na schulzowskie tematy.