Komu cyfra sprzyja? - Taras, Katarzyna (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Katarzyna Taras zastanawia się nad statusem i miejscem kamery cyfrowej we współczesnym polskim kinie. Zauważa przemiany w traktowaniu nowego medium – wreszcie „cyfra” zaczęła być traktowana jako pełnowartościowe narzędzie zapisu, stojące na równi z kamerą 35 mm. Autorka analizuje także sposoby potraktowania „cyfry” w polskim młodym kinie – kiedy to kamera staje się narzędziem poznania rzeczywistości lub też (albo substytutem) komunikacji pomiędzy filmowymi bohaterami. Próbuje opisać, jak technika cyfrowa może wpływac na fakturę zdjęć, a także jak, dzięki swej mobilności i lekkości, pozwala nadać zarówno obrazom, jak i samej historii szczególnie intymny i autentyczny charakter.