Historia pewnego mitu - Mąka, Katarzyna (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Artykuł traktuje o obrazie robotnika-przodownika pracy w trzech tekstach kultury: opowiadania Hanny Krall Spokojne niedzielne popołudnie, dokumentalnym filmie Wojciecha Wiszniewskiego (Opowieść o człowieku, który wykonał 552% normy) i fabularnym Andrzeja Wajdy (Człowiek z marmuru), i jest próbą odkrycia mechanizmów dekonstrukcji mitu. Wspomniane utwory łączy nie tylko związek tematyczny, ale również genetyczny: film Wiszniewskiego jest dokumentalną adaptacją opowiadania Krall; Człowiek z marmuru wyrósł zaś z inspiracji Opowieścią. Istotnym wątkiem są również podobieństwa konstrukcyjne i zastosowanie zbliżonych rozwiązań artystycznych, mimo całkowitej odmienności poetyk i mediów (reportaż literacki, film dokumentalny i film fabularny).