Filmowe wizje źródeł mitu o Frankensteinie - Kolasińska, Iwona (Kwartalnik Filmowy, 2003)
Każde społeczeństwo potrzebuje mitu stworzenia. Dla stulecia Kina takim mitem stała się historia dr. Frankensteina - twierdzi Autorka. Ta monstrualna trawestacja historii biblijnej jest mitem o człowieku (mężczyźnie), który w zastępuje Boga (akt kreacji), a także kobietę (wydanie na świat potomstwa). Znamienne, że podstawy tego wielkiego mitu kina (Frankenstein; or the Modern Prometheus) stworzyła właśnie kobieta – Mary Shelley. Autorka szczegółowo omawia całościową atmosferę (włącznie z wątkami biograficznymi) jaka towarzyszyła powstaniu owego działa, jak i jego filmowe wersje przede wszystkim w postaci filmów Ivana Passera Haunted Summer (1987) i Kena Russella Gothic (1986).