Doświadczenie śmierci w „Siódmej Pieczęci” Ingmara Bergmana - Melon, Anna (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Siódmą pieczęć można odczytywać jako Bergmanowską próbę zmierzenia się ze śmiercią, spojrzenia jej w twarz. Śmierć czeka każdego. Bergman przedstawił historię codziennej apokalipsy, którą tak dla reżysera, jak i dla większości ludzi jest właśnie spotkanie ze śmiercią. W ciekawej analizie autorka odwołuje się m.in. do pojawiających się w filmie pieśni, a także symboliki kolorów. Ukazuje, że filmowym światem rządzi kontrastowe zestawienie ciemnej i jasnej strony człowieka i rzeczywistości, naiwnej wiary z postawą racjonalną; każda z postaci znajduje dopełnienie w swym przeciwieństwie.