Czterdzieści pięć kartonów z bergmanianami - Göransson, Jan (Kwartalnik Filmowy, 2002)
45 kartonów, zawierających między innymi listy, oryginalne scenariusze filmowe i teatralne, nowele, dzienniki, fotografie i filmowe dokumentacje realizacji filmów Ingmar Bergman przekazał Szwedzkiemu Instytutowi Filmowemu oraz ostatnio założonej Fundacji Ingmara Bergmana. W skład daru wchodzi również dokumentacja, którą Bergman zgromadził w ciągu 40 lat pracy i zachował w swoim gabinecie w Królewskim Teatrze Dramatycznym.