Oglądając „Pannę Julię” Alfa Sjöberga - Szczepański, Tadeusz (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Panna Julia Augusta Strinberga doczekała się licznych ekranizacji. Pierwszą wyreżyserowała Anna Hofmann-Uddgren (była też ona pierwszym ocenzurowanym filmem, 1911). Warto zauważyć, że Strindberg w przedmowie do tej sztuki zawarł postulaty, które można odczytywać jako antycypujące późniejsze postulaty estetyki kina. Omawiając syntetycznie ekranizacje sztuki, Szczepański koncentruje się na ekranizacji Alfa Sjöberga (1951), która choć zniekształcała nieco intencje autora (pozostawała w poetyce halucynacyjnego realizmu późniejszych sztuk dramaturga), to jednak spopularyzowała sztuki Strinberga na świecie.