„Siedem grzechów głównych” Richarda Hoberta - Kwiatkowski, Aleksander (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Cykl siedmiu filmów (1992-1999) Hoberta nawiązuje do typowych przywar ludzkich, nie jest jednak obrazem odwołującym się bezpośrednio do chrześcijańskiej etyki. Głównym przedmiotem dyskursu w autorskich filmach reżysera jest obraz społeczeństwa szwedzkiego. Bohaterowie poddawani są różnym próbom dotyczącym ich uczuć i przeżyć. Reżysera interesuje przede wszystkim wzajemne oddziaływanie na siebie ludzi. Choć poetyka i światopogląd Bergmana mają duże znaczenie dla Hoberta, to jednak jego „rozważania” mają bardziej „poziomy”, świecki charakter.