Film islandzki dzisiaj. Sylwetka Fridrika Thóra Fridrikssona - Sowińska-Gogacz, Jolanta (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Jeszcze do niedawna kino islandzkie prawie nie istniało i nie było znane na świecie. Ostatnie lata sprawiły, że kinematografia ta może poszczycić się kilkoma ważnymi nazwiskami, które zdobyły już miejsce w filmie światowym. Autorka omawia i przybliża sylwetkę Fridrika Thóra Fridrikssona, omawiając poszczególne filmy reżysera, jak i niektóre powtarzające się wątki w jego twórczości. Jego kino nasycone jest prostymi prawdami, przedstawiając ludzi połączonych wspólną tradycją mityczną, pewną koncepcją świata, historią starą i nową.