Hamsun – antypsychologista. Kilka niekonwencjonalnych refleksji na temat „Głodu” - Brynhildsvoll, Knut (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Zapis referatu wygłoszonego na seminarium poświęconym Hamsunowi, w którym autor stara się uzasadnić swoją tezę, że Głód Hamsuna jest jednym z najbardziej znaczących tekstów, a być może w ogóle najważniejszym tekstem zarania modernizmu literackiego.