Czytanie między obrazkami - Giżycki, Marcin (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Giżycki opowiada o mało w Polsce znanym gatunku powieści obrazkowej jako gatunku z pogranicza filmu i literatury. Recenzuje powieść Magazyn snów Andrzeja Klimowskiego, która ukazała się niedawno w Polsce (pierwotnie wyszła w Londynie 1994 r.). Ta powieść, jak i następna The Secret, ewokuje poetykę marzenia sennego. Jak pisze Giżycki, najciekawsze w powieści obrazkowej jest to, co dzieje się pomiędzy poszczególnymi obrazkami-kadrami, to, co zmusza odbiorcę (czytelnika-widza) do zaangażowania własnej wyobraźni. Powieść Klimowskiego nie ma ciągłej linii narracyjnej. Jej bohaterowie przechodzą z jednego snu w drugi. Pełna jest aluzji do znanych utworów filmowych, do wczesnych filmów surrealistycznych, film noir, przywołuje reminiscencje z La Jetée Chrisa Markera i Blade Runnera Ridleya Scotta.