Dokument i fikcja - Kwiatkowski, Aleksander (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Recenzja rozprawy doktorskiej Pelle Snickarsa Svensk film och visuell masskultur 1900 (Film szwedzki i wizualna kultura masowa w 1900 roku). Autor wysoko ocenia pracę i podkreśla jednocześnie, że do jej atutów można zaliczyć fakt, iż łączy ona perspektywę lokalną z międzynarodową.