Aktorzy Toda Browninga - Spalińska-Mazur, Joanna (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Odwołując się do koncepcji „kryształu-obrazu” Gilles’a Deleuze’a, Spalińska-Mazur eksploruje pojęcie kina Toda Browninga i jego współpracy z Lonem Chaneyem, aktorem znakomicie wcielającym się w role osób niepełnosprawnych i zniekształconych. Zwraca uwagę na głębokie człowieczeństwo Freaks, filmu, którego bohaterami są dziwolągi, osoby niepełnosprawne i różniące się fizycznie od tzw. normalnych. Role dziwaków i niepełnosprawnych, specjalność Chaneya, stawiają kwestię aktorstwa filmowego w zupełnie innym świetle.