Pani Lautmanowa - Litka, Piotr (Kwartalnik Filmowy, 2002)
Jest polska nuta w Sklepie przy głównej ulicy, czeskim filmie Jána Kadara i Elmara Klosa. Główną rolę pani Lautman zagrała niezapomniana Ida Kamińska. Film w szczególny sposób wpisuje się w tematykę Holocaustu poruszaną głównie w krajach, w których zginęło tak wielu Żydów. Litka pisze o historii dzieła, które było archetypem filmu, śledzi relacje ówczesnych widzów, krytyków i komentarze Kamińskiej do filmu. Ze względu na ograniczenia praw autorskich artykuł jest dostępny tylko w wydaniu papierowym.