Kino cyfrowe: nośnik, wydarzenie, czas - Elsaesser, Thomas (Kwartalnik Filmowy, 2001)
Elsaesser zastanawia się nad zmianami wywołanymi pojawieniem się obrazu cyfrowego. Większość krytyków jest przekonana, że mamy do czynienia z radykalną zmianą statusu ontologicznego. Zdaniem Elsaessera zapis cyfrowy funkcjonuje raczej jako „kulturowa metafora” kryzysu i transformacji niż technologia sama w sobie. Jeśli chodzi o kino, wydaje mu się, że kluczowa jest zmiana form dystrybucji i odbioru. Ma to swoje komercyjne konsekwencje, ale póki co pozycja tradycyjnych, hollywoodzkich filmów pozostaje niezagrożona. Charakter obrazu cyfrowego jest nie tyle reprodukcyjny, co ekspresyjny i, podobnie jak malarstwo, nosi znamiona stylu artysty, który go stworzył. Emocje budzi kwestia wiarygodności obrazu cyfrowego. Elsaesser twierdzi, że ważniejsze wydaje się podważenie wiarygodności telewizji jako medium, rozmycie kryteriów autentyczności, manipulacja mediami w celach politycznych i doraźnych. Autor wskazuje na zmiany instytucjonalne w kinie spowodowane konkurencją telewizji i wideo, a na koniec omawia potencjał kina interaktywnego. Tekst jest tłumaczeniem rozdziału Thomasa Elsaessera Digital Cinema: Delivery, Event, Time z antologii Cinema Futures: Cain, Abel or Cable?: The Screen Arts in the Digital Age, red. Kay Hoffmann, Thomas Elsaesser, Amsterdam University Press, Amsterdam 1998. © 1998 by Amsterdam University Press. Ze względu na ograniczenia praw autorskich artykuł jest dostępny tylko w wydaniu papierowym.