Nowe obrazy z życia. Rzeczywistość wirtualna, sztuka genetyczna i transgeniczna - Grau, Olivier (Kwartalnik Filmowy, 2001)
Oczywisty fakt wzajemnych powiązań między nauką i sztuką znany jest od czasów starożytnych, jednak dopiero współczesne technologie cyfrowe wyznaczyły wspólne pole pracy naukowców i artystów; technologie nie tyle są inspiracją, co wynikają z konieczności bardzo bliskiej współpracy. Tworzenie nowych wirtualnych rzeczywistości i nowych wydarzeń w cyberprzestrzeni czy transgenicznych „dzieł sztuki” będzie wiązało się nie tyle z nową teorią estetyki, co z nowymi zasadami etycznymi.