Człowiek, cyborg, androgyne, Orlando - Radkowska, Magdalena (Kwartalnik Filmowy, 2000)
Radkowska przekonuje, że Orlando Virginii Woolf to historia androgyna, czyli istoty wymykającej się podziałowi na płcie i łączącej w sobie cechy męskie oraz żeńskie. Zdaniem Radkowskiej teza, że płeć jest zewnętrznym konstruktem uwarunkowanym społecznie i kulturowo, jest dobrze pokazana w filmie inspirowanym książką. Zakładając strój, zakładamy tożsamość społeczną. Orlando nie zmienia się w wyniku biologicznego odwrócenia płci, ale dopiero wtedy, gdy zaczyna przyjmować kobiece pozy, gesty i wzorce zachowań lub gdy zakłada sukienkę i maskę wskazującą na rolę, którą odgrywa rolę kobiety. Dla Orlando płeć jest ważna o tyle, o ile narzuca pewne społecznie akceptowane wzorce zachowań – stwierdza Radkowska. Orlando nie ma potrzeby konstruowania własnej tożsamości w zgodzie z tą kategorią.