Emiczno-etyczna historia Studia Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej - Pabiś-Orzeszyna, Michał (Kwartalnik Filmowy, 2025)
Patryk Oczko w książce Nie tylko dla dzieci. Studio Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej 1947-2021 przedstawia 74 lata historii Studia Filmów Rysunkowych w Bielsku-Białej. Monografia stanowi klasyczne studium źródeł zastanych, głównie prasowych, uzupełnione o wywiady z twórcami oraz opisy kilkuset filmów. Autor rekonstruuje perspektywę społeczności studia, w diachronicznym układzie badając konstytutywne napięcia między twórczością filmów pojedynczych i seryjnych, filmami różnych technik oraz bielskim studiem a innymi ośrodkami polskiego świata animacji. Książka stanowi cenne źródło wiedzy o polskiej animacji, ukazując SFR jako węzłowy element ekosystemu, w którym wyraża się zarówno dialektyka autonomii sztuki i heteronomii przemysłu medialnego, jak i złożone relacje między centrum a peryferiami świata twórczości filmowej.