Wspomnienie Alicji Helman, cokolwiek osobiste, z czasów jej śląskiej przystani - Gwóźdź, Andrzej (Kwartalnik Filmowy, 2021)
Wspomnienie o Profesor Alicji Helman (1935-2021). (Materiał nierecenzowany).