Duch Williama Mulhollanda - Giżycki, Marcin (Kwartalnik Filmowy, 2016)
Obecność ducha Williama Mulhollanda, inżyniera-wizjonera, projektanta największego akweduktu na świecie doprowadzającego wodę do Los Angeles z odległych o 360 km gór, widoczna jest w trzech bardzo odmiennych filmach: Mulholland Drive Davida Lyncha (2001), Chinatown Romana Polańskiego (1974) i Water and Power Pata O’Neilla (1989). Niniejszy tekst odkrywa ukryte w tych dziełach wątki, zaś za nimi kryje się postać Mulhollanda, który realizując projekt zaopatrzenia Los Angeles w wodę, stał się współtwórcą potęgi tego miasta.