Czar długich ujęć - Giżycki, Marcin (Kwartalnik Filmowy, 2015)
Autor wychodzi od pytania, czy istnieje teoria długich ujęć? Następnie przedstawia elementy takiej teorii obecne w pismach André Bazina, Gilles’a Deleuze’a i innych autorów, aby przejść do omówienia wybranych ujęć z filmów m.in. Orsona Wellesa, Alfreda Hitchcocka, Andrieja Tarkowskiego, Miklósa Jancsó, Theo Angelopoulosa czy Chantal Akerman. Szczególne miejsce wśród tych dokonań rezerwuje dla początkowej sekwencji filmu Ja, Kuba Michaiła Kałatozowa.