Tkanie świata: obrazy w świecie Internetu ludzi i rzeczy - Nacher, Anna (Kwartalnik Filmowy, 2014)
Artykuł jest próbą reinterpretacji obrazowości charakterystycznej dla mediów sieciowych opartych na różnych formach łączności bezprzewodowej. Krążące w tych mediach obrazy są efektem procesów intensywnego przetwarzania danych, a ich ekologia jest odmienna od tradycyjnych form kultury audiowizualnej: sytuują się znacznie bliżej środowiska, w którym są wytwarzane (przykłady pochodzą z praktyk artystycznych tzw. sztuki klimatu, ale mogą również uwzględniać mapowanie partycypacyjne), w szeregu wymian między aktorami ludzkimi i nie-ludzkimi. Sięgając do propozycji teoretycznych Jamesa Gibsona, zwłaszcza do teorii afordancji rozpatrywanej w kontekście jego całościowej propozycji dotyczącej optyki ekologicznej, Nacher proponuje podejście odchodzące od modelu reprezentacjonistycznego. W tym ujęciu opisywane typy obrazowania jawią się nie jako odrębne jednostki reprezentacji, ale forma wymiany energii z otoczeniem.