Wojna mile widziana - Gierszewska, Barbara Lena (Kwartalnik Filmowy, 2012)
Recenzja książki Małgorzaty Hendrykowskiej Film polski wobec wojny i okupacji. Tematy, motywy, pytania (2011). Gierszewska zauważa, że autorka prezentuje wielowątkowe omówienia czasów II wojny światowej przez pryzmat sztuki filmowej, a także przedstawia cały polski dorobek filmowy od zakończenia II wojny światowej do dnia dzisiejszego, podaje go w sposób uporządkowany, z kontekstem historyczno-politycznym, w nowej interpretacji. Recenzentka ocenia, że książka Hendrykowskiej jest interesująca i bogata faktograficznie, rzetelna naukowo, interpretacyjnie obiektywna i dostosowana do potrzeb współczesnej edukacji w zakresie pytań o II wojnę światową w polskim filmie. Co ważne, Hendrykowska na nowo odczytała treść filmów z pominięciem komunikatów nieprawdziwych i nasyconych propagandą polityczną. Zweryfikowała lub na nowo opisała rzeczywistość wojenną i okupacyjną, eliminując ideologię, przedstawiając najważniejsze tematy w nowej perspektywie lat 1945-2010. Do tej pory w polskiej literaturze naukowej i dydaktycznej brakowało wielopłaszczyznowej próby rekonstrukcji złożonej problematyki minionej wojny i okupacji widzianych przez pryzmat filmu. Małgorzata Hendrykowska wypełnia tę lukę.