Kod „Zwierciadła” - Kuśmierczyk, Seweryn (Kwartalnik Filmowy, 2010)
Analiza i interpretacja filmu Andrieja Tarkowskiego jako labiryntu przedstawiającego. Autor, po przedstawieniu zasad konstrukcyjnych filmu (podwójne role, kolorystyka), omawia treść i formę poszczególnych epizodów i scen, odsłaniając zawarte w nich znaczenia, wyrażane przez zintegrowaną obecność różnych elementów współtworzących obraz filmowy, łącznie ze sztuką operatorską i warstwą dźwiękową. Kuśmierczyk skupia się na analizie przestrzeni i czasu oraz na poszczególnych postaciach, zwracając szczególną uwagę na scenę choroby Narratora i jej konteksty kulturowe (prawosławie, Tybetańska Księga Umarłych) oraz postać Matki, zwłaszcza w scenie zamykającej film. Odrębne fragmenty analizy są poświęcone scenom pamięci zbiorowej (m.in. drukarnia, Hiszpanie) i wyjaśnieniom związanym z włączonymi do filmu archiwalnymi materiałami filmowymi. Autor, odwołując się do zasad perspektywy wewnętrznej, interpretuje także znaczenie obecnych w całym filmie spojrzeń postaci wprost w kamerę.