Charlie w Inkipo. Chaplin według Pierwszej Awangardy - Wójtowicz, Aleksander (Kwartalnik Filmowy, 2010)
Artyści z kręgu Pierwszej Awangardy postrzegali stworzoną przez Chaplina kreację Charliego przez pryzmat własnych założeń estetycznych i światopoglądowych. Widzieli w jego filmach znaczenia wykraczające poza walory komediowe, a Chaplinowska burleska nieoczekiwanie stawała się wykładnią sensów filozoficznych. Przygody trampa były dla nich figurą dylematów, które trapiły współczesnego człowieka – reifikowanego i degradowanego przez cywilizację owładniętą ideą wcielania w życie projektów modernizacyjnych. W ramach tych interpretacji Charlie bywał humanistą, anarchistą oraz tricksterem, który za pomocą strategii subwersji demaskował absurdalny charakter konwencji społecznych i kulturowych.