„The Reflecting Pool” Billa Violi – wymiary obrazu wideo - Pitrus, Andrzej (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Bill Viola jest dziś bodaj jednym z najbardziej znanych artystów sztuki nowych mediów. Jednym z nielicznych, którym udało się wyjść z niszy i osiągnąć sukces - także komercyjny. To również jeden z artystów, którzy przyczynili się do zdefiniowania wideo jako nowego środka artystycznego wyrazu. Pitrus nie omawia całej twórczości Violi, ale koncentruje się na projekcie The Reflecting Pool i kwestiach ontologicznych dotyczących obrazu wideo oraz na jego relacji z filmem jako medium. Według Pitrusa Viola opowiada się za rozumieniem monitora wideo jako rodzaju płótna, które pozwala artyście kreować obrazy niemal ex nihilo, ale też zdaje sobie sprawę z tego, że elektroniczna kamera również może kierować obiektyw na rzeczywistość.