Wajdy portret podwójny - Preizner, Joanna (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Autorka prezentuje dwie książki poświęcone życiu i twórczości jednego z największych polskich reżyserów: Wajda. Portret mistrza w kilku odsłonach autorstwa Tadeusza Lubelskiego oraz Andrzej Wajda. History, Politics, and Nostalgia in Polish Cinema pióra Janiny Falkowskiej. Preizner zwraca uwagę na fakt, że obydwie pozycje – choć pozornie od siebie różne – wzajemnie się uzupełniają. Książka Tadeusza Lubelskiego to wydawnictwo albumowe drobiazgowo prezentujące twórczość reżysera w ścisłym powiązaniu z jego biografią, przedstawiające wiele nieznanych dotąd faktów i szczegółów z życia reżysera, ale raczej unikające typowych analiz filmowych. Natomiast Janina Falkowska biografię reżysera i kontekst historyczny jego twórczości prezentuje raczej szkicowo, bardziej skupiając się na omówieniu kolejnych filmów Wajdy. Uzasadnieniem takiej metody jest fakt, że książka pomyślana została jako swego rodzaju podręcznik akademicki skierowany do czytelnika anglosaskiego. Z obydwu książek wyłania się szczegółowy portret reżysera, który zarówno w przypadku Falkowskiej, jak i Lubelskiego został zbudowany na głębokim, osobistym i bardzo emocjonalnym zaangażowaniu w opowiadaną historię o życiu i dziełach artysty - co ciekawe, bez uszczerbku dla naukowego obiektywizmu samego opracowania.