Wirus w systemie kina. Strategia autorska w horrorach Lucio Fulciego - Sawicki, Piotr (Kwartalnik Filmowy, 2008)
Pierwsza część tekstu jest próbą opisania środków, jakimi posługują się poszczególni twórcy filmów z nurtu gore w celu wywołania u odbiorcy uczucia obrzydzenia i dezorientacji. Następnie autor koncentruje się na specyfice włoskiego kina gatunków, aby w części drugiej przejść do omówienia filmów włoskiego reżysera krwawych horrorów, Lucio Fulciego. Jego twórczość staje się metaforą laboratoryjnej probówki, w której można zaobserwować mechanizmy destruktywnego oddziaływania elementów gore na tradycyjne konwencje filmowe oraz filmową estetykę.