Coś, czego nie da się zrozumieć, dzieje się na tej ulicy, w tym domu - Nadgrodkiewicz, Grzegorz (Kwartalnik Filmowy, 2008)
W tekście poświęconym Egzorcyście (1973) Williama Friedkina autor przedstawia najbardziej popularne interpretacje tego filmu, które zazwyczaj odnosiły się do sytuacji opętania Regan MacNeil jako metafory niepokojów społeczno-politycznych i kryzysu wartości w Ameryce na przełomie lat 60. i 70. XX wieku. Te typowe odczytania klasycznego już horroru Nadgrodkiewicz zestawia z reinterpretacjami filmu, które są wyrazem lęków pojawiających się w ostatnim dziesięcioleciu (m.in. niepokój społeczny związany z przemocą seksualną na nieletnich czy lęk przed konsekwencjami militarnej obecności Stanów Zjednoczonych w Iraku). Autor sugeruje, że wszystkie te interpretacje łączy myśl, która zachęca do odczytania filmu przede wszystkim w kategoriach religijnych, czy też uniwersalnej walki dobra ze złem. Taka była pierwotna intencja zarówno Friedkina, jak i Williama Petera Blatty’ego, autora pierwowzoru literackiego.