„Soft Cinema” Lva Manovicha i Andreasa Kratky’ego. „Język nowych mediów” w praktyce - Zawojski, Piotr (Kwartalnik Filmowy, 2007)
W prezentowanym tekście autor stara się pokazać, w jaki sposób aktywność teoretyczna i praktyka artystyczna przenikają się w działalności Lva Manovicha. Manovich, znany przede wszystkim jako autor Języka nowych mediów, od lat realizował też projekty artystyczne wykorzystujące nowe media. Najbardziej znanym z nich jest Soft Cinema (zrealizowany we współpracy m.in. z Andreasem Kratky’m), który można potraktować jako rodzaj nawiązania do wielu tendencji w kinie awangardowym oraz eksperymentalnym, ale też jako formę praktycznego zastosowania konceptów teoretycznych pojawiających się w Języku nowych mediów. Opierając się na czterech podstawowych założeniach - algorytmicznym montażu, narracji opartej na bazie danych, makro-kinie i kinie multi-medialnym – Soft Cinema może być przykładem współczesnej wersji, opisywanej niegdyś przez Gene Youngblooda, kina rozszerzonego.