Sztuka jest energią! - Taszycka, Anna (Kwartalnik Filmowy, 2007)
Recenzja wydawnictwa pt. Józef Robakowski. Obrazy energetyczne. Zapisy bio-mechaniczne 1970-2005 pod redakcją Piotra Krajewskiego i Violetty Kutlubasis-Krajewskiej. Wydawnictwo to zawiera książkę i trzy płyty DVD z pracami filmowymi i wideo autorstwa Józefa Robakowskiego. Autorka opisuje pokrótce zawarte na płytach DVD prace, starając się odnaleźć w ich zestawieniu charakterystyczne dla twórczości Robakowskiego cechy i przyglądając się bliżej zarówno doborowi tematów, jak i wyróżniającym twórcę metodom realizacji. Recenzja zawiera ponadto opis książki, w której oprócz dwóch tekstów poświęconych twórczości artysty znalazły się także wypowiedzi samego Robakowskiego na temat jego artystycznych inspiracji, poglądów na sztukę, ale także wspomnień z młodości, również z czasów powstania Warsztatu Formy Filmowej.