Między Pragą a Hollywood – kino Jana Svěráka - Wajda, Katarzyna (Kwartalnik Filmowy, 2007)
Jan Svĕrák to najbardziej znany – głównie za sprawą nagrodzonego Oscarem Koli (1997) – przedstawiciel tzw. młodego kina czeskiego, czyli pokolenia dzisiejszych trzydziesto- i czterdziestolatków, w większości absolwentów praskiego FAMU, dzięki którym czeska kinematografia zaczęła od połowy lat 90. XX wieku przeżywać swoisty renesans. Tekst jest próbą charakterystyki stylu reżysera, jego dotychczasowej twórczości (gdzie dużą rolę odegrał Zdenĕk Svĕrák, scenarzysta i ulubiony aktor syna) – począwszy od debiutanckiej Szkoły podstawowej (1991), poprzez Akumulator 1 (1994), Jazdę (1994), Kolę po superprodukcję Ciemnoniebieski świat (2001). Według autorki filmy Svĕráka swój sukces – mierzony zarówno wynikami rodzimych box office’ów, jak i międzynarodowymi nagrodami – zawdzięczają twórczemu nawiązaniu do poetyki czeskiej szkoły lat 60. z jej tragikomiczną wizją świata i człowieka, połączonemu z umiejętnym wykorzystywaniem znanych konwencji i schematów gatunkowych.