Nowe spojrzenie na własne dzieje. „Życie na podsłuchu” Floriana Henckela von Donnersmarcka w świetle rozważań społeczno-historycznych - Fiuk, Ewa (Kwartalnik Filmowy, 2007)
Życie na podsłuchu należy do popularnego we współczesnym kinie niemieckim nurtu rozrachunkowego. Spojrzenie na historię NRD z perspektywy jednostki zdominowanej przez system, przeżywającej konflikt sumienia, to jedna z cech wyróżniających film na tle innych produkcji niemieckich o podobnej tematyce. Von Donnersmarck rezygnuje z konwencji komedii i analizując tragizm zawarty w obrazowanej przez siebie sytuacji, odkrywa nieznane dotąd wielu Europejczykom fakty historyczne. Opowiada o agentach Stasi, którzy z czasem podejmowali działania mające na celu sabotaż totalitarnych struktur. Reżyser sięga także po inne, nieobecne dotąd w kinie niemieckim, wątki związane z powstaniem i upadkiem muru berlińskiego: ukazuje spór środowiska artystycznego z komunistyczną władzą, zapytuje o granice konformizmu oraz dotyka problemu samobójstwa. Fiuk, analizując strukturę narracyjną filmu, sposoby konstruowania postaci i relacji między nimi, próbuje jednocześnie zarysować szerszy, historyczno-społeczny kontekst dla ich działań.