Efekt Goldberga - Giżycki, Marcin (Kwartalnik Filmowy, 2007)
Autor, odwołując się do powieści Kurta Vonneguta Syreny z Tytana i twórczości amerykańskiego karykaturzysty Rube’a Goldberga, dokonuje krótkiego przeglądu dzieł, w których dopatrzyć się można tzw. efektu Goldberga. Przede wszystkim w komediach Bustera Keatona, w wycinankowym filmie Maszyna autorstwa Daniela Szczechury, ale także w slapstickowych komediach Harolda Lloyda czy Charliego Chaplina uwidacznia się to, co charakteryzowało rysowane przez Rube’a Goldberga projekty absurdalnie skomplikowanych maszyn, tworzonych w celu wykonywania ewidentnie prostych czynności.