Promień nadziei i mroczny koszmar – nowe kino brytyjskie - Murphy, Robert (Kwartalnik Filmowy, 2005)
Międzynarodowy sukces kina brytyjskiego ostatniej dekady podniósł jego pozycję. Jednak zaledwie kilka filmów osiągnęło status przebojów kasowych, tak więc kontury nowego kina brytyjskiego wciąż pozostają niewyraźne i źle nakreślone. W tekście tym autor stara się przyjrzeć karierze młodych reżyserów oraz trzem gatunkom, które w ostatnich latach dominowały w brytyjskich produkcjach – komedii romantycznej, kryminałowi i horrorowi. Co ciekawe, większość przebojów kasowych wyreżyserowali debiutanci – w szczególności Danny Boyle czy Roger Michell – którzy potem poszli swoimi, często dość szczególnymi, ścieżkami. W minionej dekadzie na horyzoncie kina brytyjskiego pojawiło się wielu interesujących młodych reżyserów – Macdonald, Auerbach, Rumley, Ramsay, Evans, Pawlikowski, Meadows, Metzstein, Kapadia, Sheridan in particular – którzy podążają śladami Michaela Winterbottoma, tworząc filmy przeciwstawiające się podziałowi na kino artystyczne i komercyjne. Tekst jest tłumaczeniem rozdziału Bright Hopes, Dark Dreams: A Guide to New British Cinema z antologii The British Cinema Book, red. Robert Murphy, British Film Institute Publishing, London 2001. © 2001 by British Film Institute Publishing. Ze względu na ograniczenia praw autorskich artykuł jest dostępny tylko w wydaniu papierowym.