Mówić do, mówić o, mówić z albo mówić przy - Ruby, Jay (Kwartalnik Filmowy, 2004)
W przypadku kina antropologicznego kwestia autorstwa jest zwykle dyskusyjna: kto jest, a kto powinien być właściwym twórcą dzieła – reżyser-antropolog czy podmiot, który jest filmowany? I kto ma prawo (również moralne) do wizerunku danej grupy? Ruby rozważa różne podejścia do tej kwestii i analizuje szereg różnorodnych form realizacji filmu: film oparty na współpracy, filmy tworzone przez podmiot (subject-generated) etc. Autor stara się też prześledzić szczególną relacje między filmującym i filmowanym, proces roszczenia sobie praw reprezentacji przez tych ostatnich oraz tendencje w kinie antropologicznym niezależnym i tym z głównego nurtu. Tekst jest tłumaczeniem rozdziału z książki Jaya Ruby’ego Picturing Culture: Explorations of Film and Anthropology, University of Chicago Press, Chicago 2000. © 2000 by University of Chicago Press. Ze względu na ograniczenia praw autorskich artykuł jest dostępny tylko w wydaniu papierowym.