Filozoficzne okna albo kłopoty z rzeczywistością - Sikora, Sławomir (Kwartalnik Filmowy, 2006)
Sikora próbuje pokazać ewolucję postaw wobec rzeczywistości w dzisiejszym świecie (w dyskusji o mediach). Kwestionuje zasadność niektórych pomysłów Jeana Baudrillarda i pokazuje, że w miejsce zaniku referencji często pojawia się raczej poszukiwanie prawdziwej rzeczywistości, niekoniecznie odwołujące się do reprezentacji. Jednym z ważnych argumentów jest Camera Lucida Rolanda Barthes’a, w której choć jej autor nie pokazuje w końcu opisywanej fotografii matki, konstruuje dyskurs, który ma na celu ewokację raczej niż reprezentację. W trakcie dyskusji autor odwołuje się także do takich pojęć powracających w rozważaniach nad kulturą jak fetysz i relikwia.