Mechanika i anatomia. Wideoklipy i instalacje Chrisa Cunninghama - Kamrowska, Agnieszka (Kwartalnik Filmowy, 2006)
Autorka zarysowuje sylwetkę cenionego twórcę teledysków i instalacji audiowizualnych, Chrisa Cunninghama. Skupia się przede wszystkim na jego fascynacji ludzka anatomia i mechaniką robotów. Próba połączenia tych przeciwieństw – nieokiełznanej organiki i technologicznej precyzji – stała się jego artystycznym credo i decyduje o kształcie estetyki wszystkich jego prac. Wykorzystując elementy nowoczesnych technologii umieszczone w silnie zurbanizowanym, industrialnym otoczeniu, tworzy on atmosferę, która niewyrobionemu widzowi może się wydać pesymistyczna czy ponura. Jednak odbiorcy progresywnej muzyki elektronicznej, do którego adresuje swoje utwory Cunningham, bliższa jest taka właśnie estetyka niż kolorowy, nierzeczywisty świat tanecznych imprez zaprezentowany w wideoklipach głównego nurtu. Kamrowska stara się dowieść, że twórczości Cunninghama nie da się zamknąć jedynie w obszarze sztuki teledysku. Należy ją raczej wpisać w nurt audiowizualnej awangardy, rozszerzającej granice filmowej estetyki na nieznane dotąd terytoria.