Na marginesie „Późnej jesieni” Ozu. Spostrzeżenia na temat czasu - Janicki, Maciej (Kwartalnik Filmowy, 2005)
Tekst Janickiego jest poświęcony problematyce czasu w filmach Yasujiro Ozu, w szczególności zaś zagadnieniom dotyczącym dramaturgii, rytmu narracji oraz służącym im rozwiązaniom formalnym. Dramaturgia jest w przypadku Ozu warunkowana światopoglądem zen, z którego wynika specyficzny stosunek do zależności przyczynowo-skutkowych i narracyjnego „teraz”. Z takim światopoglądem związany jest również problem „nie-myślenia”, swoistego rozogniskowania perspektywy i kontemplacji momentu samego w sobie. W tekście podejmowane są także problemy stosunku reżysera do aktora i widza oraz przeżywania czasu przez podmiot, zarówno występujący w filmie, jak i oglądający. Analizowane kwestie są zestawiane z pojęciami światopoglądowo-estetycznymi, takimi jak mono-no-aware i mu, jak również z problemem interpretacji symbolicznej i stosunku do przemijania i śmierci.