Uczta kinomana - Madej, Alina (Kwartalnik Filmowy, 2005)
Tekst jest recenzją antologii pod redakcją Andrzeja Gwoździa pt. Europejskie manifesty kina. Publikacja ta prezentuje zarówno słynne manifesty przeróżnych kierunków w kinematografii, jak i najsłynniejsze „wyznania wiary w kino”, które określały estetykę, poetykę i wartości ideowe poszczególnych autorów i szkół filmowych.