Czekając na niebo. Na marginesie książki Andrzeja Pitrusa „Nam niebo pozwoli. O filmowej i telewizyjnej twórczości Todda Haynesa” - Maciejewski, Łukasz (Kwartalnik Filmowy, 2004)
Andrzej Pitrus, znawca kina stojącego wyraźnie poza granicami głównego nurtu, tym razem na warsztat wziął twórczość Todda Haynesa, jednego z najważniejszych twórców New Queer Cinema. Pitrus przedstawia i szczegółowo opisuje w układzie chronologicznym wszystkie filmy Todda Haynesa. Analizy, które proponuje, są nie tylko świetnie udokumentowane, odpowiedzialne naukowo, ale nade wszystko odkrywcze poznawczo. Maciejewski podkreśla przede wszystkim ich erudycyjność, skomplikowane, intertekstualne koneksje, które łączą filmy Todda Haynesa z innymi tytułami, gatunkami, nurtami.